Innivaló: italok üdítők borok
KÜLÖNBFÉLE FOGYASZTÁSRA ALKALMAS ÉS KÖZKEDVELT ITALOK BEMUTATÁSA
AZ ÁLTALÁNOS ISMERETEK ELSAJÁTÍTÁSÁHOZ. A SZESZES ITALOK 18 ÉVEN
FELÜLIEKNEK.
link: Uborkás sárgadinnye turmix az inyenceknek vagy extrém ivóknak.
https://www.ritakonyhaja.hu/etlap/italok.html
Néhány borvidék
Magyar: Somlói bor és borvidék
Komárom Esztergom Veszprém megye tartozik hozzá:
Egy linken is megnézhető: https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:HU_NUTS_23_KD.png&filetimestamp=20070410084458&
Kitűnő termőtalaja van a területnek: -bazalt, -magnetit, -olivin, -földpát.
Emiatt kíváló minőségű borok állíthatók elő.
Már a római korban termesztettek itt szőlőt és készítettek bort.
Szent István idejében a szőlőt csak kiválasztott emberek termeszthették,
és csak kiváltságos embereknek lehetett eladni: pl.: családtagoknak.
Chassela: csemegeszőlő és bort is készíthetünk belőle.
Sszőlőfajták a somlói borvidéken:
-Somlói furmint
-Juhfark
-Olaszrizling
-Tramini
-Hárslevelű
-Chardonnay
Somlói vár szőlőültetvénnyel.
Somlói körzet: Boba, Somlójenő, Somlószőlős, Somlóvásárhely.
Kissomlyó-Sáphegyi körzet: Borgáta, Celldömölk, Kemeneskápolna, Kissomlyó, Mesteri,
Sitke településeknek a szőlőkaszter szerint I. és II osztályú határrészei.
Klímája
Kontinentális klíma, a nyugatról és északról érkező hűvösebb légtömegek hatását a kiváló
fekvése, kedvező déli irányú lejtőszögei képesek ellensúlyozni.
Olvasnivaló link: https://www.artsonline.hu/a-magyar-borrol/
ÜDÍTŐ ITALOK | SZESZES | VIZEK |
SZÖRPÖK | BOROK | ÁSVÁNYVIZEK |
TURMIXOK |
BRANDY |
HARMATVÍZ |
SZÉNSAVAS GYÜMÖLCSÖS | LIKÖRÖK | |
SZÉNSAVAS GY. MENTES | ||
100%OS GY.LEVEK | ||
I Szörpök
AZ ESETEK NAGY SZÁZALÉKÁBAN GYÜMÖLCS IS VAN BENNE,
AMIRE AZ VAN ÍRVA ÍZŰ ABBAN ÁLLTALÁBAN NINCS GYÜMÖLCS.
C-VITAMIN A HIDEGEN KÉSZÍTETT SZÖRPBEN VAN CSAK.
MERT A MELEG HATÁSÁRA ELILLAN A C-VITAMIN TARTALOM,
VAGY HOZZÁADOTT C-VITAMINT TARTALMAZ
Szörpök fogalma
Fogalma: Sürűn folyó készítmény, friss vagy tartósított gyümölcsléből gyümölcsvelőből
vagy ezek keverékéből, cukor, és adalékanyagok hozzáadásával állítanak elő, és a vízben
oldható szárazanyag tartalma legalább 60 ref.%
Meggy szörp
Hozzávalók anyagok
-1kg. forralt víz
- 1kg. meggy vagy más gyümölcs is használható A megggyet a magoktól mindenképpen
meg kell szabadítani, mert cián van a magokban.
-Citromsav
- 600 g cukor: a legjobb a sima cukor, de a nyírfacukor nem károsítja a fogat.
Elkészítés
A kimgazott meggyet megtisztítjuk megmossuk. Készítése A meggyet kipréseljük egy
szűrőn át, majd elkezdjük a kipréselt levet főzni. Hozzátesszük a cukrot citromsavat és
kevergetve 10 percig fűzzük közepes lángon. Majd levesszük a tűzről, kimosott tiszta
dunctos üvegbe üvegekbe tesszük. Lezárjuk tiszta fedővel.
Etyek Budai borvidék
Etyek-Buda
Az Árpád-házi királyok alatt már virágzott itt a szőlőtermsztés, és az itt élő emberek
megélhetésének fő forrásává vált. Sok szerb (rác) telepedett le ezen a környéken.
Ennek köszönhetően a török hódoltság után főleg a vörösbor készítése volt túlsúlyban.
1830 körül a nagyvárosokban a lakosság inkább a fehérbort kereste, így a budai vidéken
is arra kényszerültek, hogy egyre több fehérborszőlő fajtát szaporítsanak. A XIX. század
végétől a Törley család híres perzsgőihez szükséges fehérbort is e térségben termelték.
Évi átlagos hőmérséklete az országos átlagnál kissé alacsonyabb, viszonlag szeles vidék,
a csapadkellátottsága megközelíti az országos átlagot. Az adottságok lehetővé teszik a
korai szüretelésű pezsgőalapborok készítését. A borok nagy része nem túl testes, reduktív,
száraz bor.
Forrás és további infók: https://hu.wikipedia.org/wiki/Etyek-Budai_borvidék
Országos borvidék térkép csak 18 éven felülieknek: Linkje: https://bor.hu/orszagos_borvideki_terkep
NÉHÁNY FRANCIA BORVIDÉK
Alsace /Elzász/
Nagyon szárazabb terület kevés a csapdék, A szőlő megfelelően cukrosodik .
Fő szőlőfajták: fehér: Rizling, Tokay Pinot Gris, Pinot Blanc, Crémant d'Alsace
Sylvaner
És egy kék szőlő: a Pinot Gris
Bordeaux
Már az ókor óta szőlőtermesztő terület, kavics, mész vagy agyagos.
kiváló minőségi bortermelő terület.
Borok : Médoc, Haut Médoc, Margaux, Pauillac, Saint Estèphe, Saint Julien, Listrac,
Moulis Saint Emilion, Cotes de Castillon, Cotes de Francs, Pomerol, Fronsac, Cotes
de Bourg, Graves, Pessac Léognan, Barsac, Sauternes, Premières Cotes de Bordeaux,
Bordeaux aoc/supérieur, Entre deux mers
Bourgognes /Burgundia/
Itt készítik a két fontos bort ezek a Beaujolais-t és a Chablis.
25 000 hektáron/ 3 megyén/ 5 nagy termő régió van.
Champagne
Kiváló borkészítési technológiát használnak a borok előállítására. A vidék talaja mészkő ésa márga.
A szőlőföldek 31 %-án Pinot Noir-t, 31%-án Chardonnay-t és 38%-án Pinot-Meunier.
Pezygő alapanyajgok.
TURMIX / TURMIXOK
NAGYON EGÉSZSÉGESEK!
Hidegen készülnek így a gyümölcsökben maradnak a vitaminok, ásványi anyagok
nyomelemek. A gyümölcsöket meg kell mosni, héjazni, majd felszeletelni.
Egy turmix receptje
Eper turmix
-45 dkg Eper, -45dkg-banán, -45dkg kiwi, -10 dkg csokoládé reszelék
1-2,5 l tej, -kristálycukor vagy nyírfa cukor 15 g
Az összes hozzávalót összeturmixoljuk egy turmix gépben....
Színes vagy átlátszó pohárba is tölthetjük és máris fogyasztható.
A brendik BRENDI igazi nevén brandy
A brandy borpárlat/ az angol brandywine-ból / égetett bor.
35-60%-os alkohol tartalommmal.
Likörök alapanyaga.
Előitalok/étvágygerjesztőnek is mondhatjuk?
ÉN INKÁBB KIZÁRÓLAG NAGYON KIS MENNYISÉGBEN
ÉTKEZÉS UTÁN VAGY KÖZBEN AJÁNLOM, MERT NAGYON MAGAS
ALKOHOLTARTALMÚ.