Ételek
Előételek
Előétel: Az előétel az étkezés elején fogyasztott kisebb étvágygerjesztő fogás. Az előétel, mint állandó fogás valószínűleg a reneszánsz kori Franciaországban ésItáliában keletkezett, ahol divatba jött az étkezést hideg büfével kezdeni (és befejezni). Forrás: Wikipédia
Könnyen emészthető legyen!
Egy Olasz előétel
Mortadellanyárs /Stuzzichini di mortadella/
Mortadella vegyes savanyúság fanyársak.
A mortadellaszeleteket feltekerem és 1 centire vágom. A vegyes savanyúságot 1 centiméteresre
szeletelem. A mortadellahengereket és a zöldségeket váltakozva fapálcikákra viszem fel.
2. Pármai sonka dinnyésen
A lehelet vékonyra szelt pármai sonkát sárga vagy görög dinnyével tálaljuk szolgáljuk fel.
A dinnyét fel kell szeletelni kb 2 cm vékony szeletekre, és mellé tesszük a felszeletelt sonkát.
L E V E S E K
Májgombóc leves
Hozzávaló
-Pulykamály
-1 db. tojás
-petrezselyemlevél/majoranna
-hagyma /lila
-1 fej foghagyma
-delikát
-olivaolaj
Elkészítés:
A vöröshagymát, megdinszteljük kevés olajon. A fokhagymákat felszeleteljük.
A fűszereket a kihült hagymához tesszük a foghagymával együtt a májat
apróra szeleteljük összenyomjuk és a többi hozzávalóhoz tesszük összekeverjük,
kicsit 5 perc melegítjük, majd és a forró vízben kifőzzük.
Egy Tipikusan Magyar leves
Gulyás leves
Anyagok
-Színhús: pl.: Marha- szürkemarha, sertés hús, nyúl hús, pulyka hús
-2 fej vöröshagyma
-6 nagy sárgarépa
-3 nagy fehérrépa
-70 dkg burgonya
- majoranna
-őrölt pirospaprika lehet erős és édesnemes is
-1 evőkanál só minimum
Bármilyen színhúsbol elkészíthető.
Általában Marhahúsból készítik, de a főzési idő lerövidítése érdekében
disznó húsból, pulyka húsból nyúl húsból... is készítik.
A felszeletelt színhúst a felszeletelt vöröshagymán ami ügye már
meg kell, hogy dinsztelve legyen elötte, őrölt piros paprikával elkeverjük,
majd vizet öntünk hozzá, a pulyka és sertéshús 1h. (óra) alatt elkészül.
Vagyis főzzük 1 h (óra) -t.
A marha hús legalább 2h. (óra). A szürke marha hús minden bizonnyal
előbb megfő.
Sárgarépát felszeletelve fehérrépával vöröshagymával megfelelően fűszerezve
vízben kb. másfél- 2 l. vízzel feltesszük főni. (A krumplit késöbb kell hozzáadni
felszeletelve). Tehát A kész pörköltöt hozzá öntjük és fél órát főzzük a zöldégekkel.
a krumplit v. más néven burgonyát mielőtt megfőne az étel 20 percel előtte
hozzáadjuk. Aki szereti az intenzívebb ízeket az zeller zöldjét is adhat a
főzés vége fele a levesbe. Vagy zellergumót felszeletelve a zöldség repertoálba.