Innivaló: italok üdítők borok

KÜLÖNBFÉLE FOGYASZTÁSRA ALKALMAS ÉS KÖZKEDVELT ITALOK BEMUTATÁSA

AZ ÁLTALÁNOS ISMERETEK ELSAJÁTÍTÁSÁHOZ.  A SZESZES ITALOK 18 ÉVEN

FELÜLIEKNEK.

 

link: Uborkás sárgadinnye turmix az inyenceknek vagy extrém ivóknak.

http://www.ritakonyhaja.hu/etlap/italok.html

 

Néhány borvidék

Magyar: Somlói bor és borvidék

Komárom Esztergom Veszprém megye tartozik hozzá:

Egy linken is megnézhető: http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:HU_NUTS_23_KD.png&filetimestamp=20070410084458&

 

Kitűnő termőtalaja van a területnek: -bazalt, -magnetit, -olivin, -földpát.

Emiatt kíváló minőségű borok állíthatók elő. 

Már a római korban termesztettek itt szőlőt és készítettek bort.

Szent István idejében a szőlőt csak kiválasztott emberek termeszthették,

és csak kiváltságos embereknek lehetett eladni: pl.: családtagoknak.

 

Chassela: csemegeszőlő és bort is készíthetünk belőle.

 

Sszőlőfajták a somlói borvidéken:

 -Somlói furmint

 -Juhfark

 -Olaszrizling

 -Tramini

 -Hárslevelű

 -Chardonnay

 

 

Somlói vár szőlőültetvénnyel.

 

Somlói körzet: Boba, Somlójenő, Somlószőlős, Somlóvásárhely.

 

Kissomlyó-Sáphegyi körzet: Borgáta, Celldömölk, Kemeneskápolna, Kissomlyó, Mesteri,

Sitke településeknek a szőlőkaszter szerint I. és II osztályú határrészei.

 

Klímája

Kontinentális klíma, a nyugatról és északról érkező hűvösebb légtömegek hatását a kiváló

fekvése, kedvező déli irányú lejtőszögei képesek ellensúlyozni.

 

Olvasnivaló link: http://www.artsonline.hu/a-magyar-borrol/

 

ÜDÍTŐ ITALOK SZESZES VIZEK
SZÖRPÖK BOROK ÁSVÁNYVIZEK
TURMIXOK

BRANDY

HARMATVÍZ
SZÉNSAVAS GYÜMÖLCSÖS LIKÖRÖK  
SZÉNSAVAS GY. MENTES    
100%OS  GY.LEVEK    
     

 

I Szörpök

AZ ESETEK NAGY SZÁZALÉKÁBAN GYÜMÖLCS IS VAN BENNE,

AMIRE AZ VAN ÍRVA ÍZŰ ABBAN ÁLLTALÁBAN NINCS GYÜMÖLCS.

C-VITAMIN A HIDEGEN KÉSZÍTETT SZÖRPBEN VAN CSAK.

MERT A MELEG HATÁSÁRA ELILLAN A C-VITAMIN TARTALOM, 

VAGY HOZZÁADOTT C-VITAMINT TARTALMAZ

 

Szörpök fogalma

Fogalma: Sürűn folyó készítmény, friss vagy tartósított gyümölcsléből gyümölcsvelőből

vagy ezek keverékéből, cukor, és adalékanyagok hozzáadásával állítanak elő, és a vízben 

oldható szárazanyag tartalma legalább 60 ref.%

 

 

Meggy szörp

 

Hozzávalók anyagok

-1kg. forralt víz

- 1kg. meggy vagy más gyümölcs is használható    A megggyet a magoktól mindenképpen 

meg kell szabadítani, mert cián van a magokban.    

-Citromsav    

- 600 g cukor:  a legjobb a sima cukor, de a nyírfacukor nem károsítja a fogat.    

 

Elkészítés

A kimgazott meggyet megtisztítjuk megmossuk.    Készítése    A meggyet kipréseljük egy 

szűrőn át, majd elkezdjük a kipréselt levet főzni. Hozzátesszük a     cukrot citromsavat és 

kevergetve  10 percig fűzzük közepes lángon.     Majd levesszük a tűzről, kimosott tiszta 

dunctos üvegbe üvegekbe tesszük. Lezárjuk tiszta fedővel. 



 

Etyek Budai borvidék

    Etyek-Buda

Az Árpád-házi királyok alatt már virágzott itt a szőlőtermsztés, és az itt élő emberek 

megélhetésének fő forrásává vált. Sok szerb (rác) telepedett le ezen a környéken. 

Ennek köszönhetően a török hódoltság után főleg a vörösbor készítése volt túlsúlyban. 

1830 körül a nagyvárosokban a lakosság inkább a fehérbort kereste, így a budai vidéken

is arra kényszerültek, hogy egyre több fehérborszőlő fajtát szaporítsanak. A XIX. század 

végétől a Törley család híres perzsgőihez szükséges fehérbort is e térségben termelték.

Évi átlagos hőmérséklete az országos átlagnál kissé alacsonyabb, viszonlag szeles vidék, 

a csapadkellátottsága megközelíti az országos átlagot. Az adottságok lehetővé teszik a 

korai szüretelésű pezsgőalapborok készítését. A borok nagy része nem túl testes, reduktív, 

száraz bor.

Forrás és további infók: http://hu.wikipedia.org/wiki/Etyek-Budai_borvidék

 

Országos borvidék térkép csak 18 éven felülieknek: Linkje: http://bor.hu/orszagos_borvideki_terkep

 

 

  NÉHÁNY FRANCIA BORVIDÉK

 

  Alsace /Elzász/

   Nagyon szárazabb terület kevés a csapdék, A szőlő megfelelően cukrosodik .

   Fő szőlőfajták: fehér: Rizling, Tokay Pinot Gris, Pinot Blanc, Crémant d'Alsace

   Sylvaner

   És egy kék szőlő: a Pinot Gris
 

  Bordeaux

 Már az ókor óta szőlőtermesztő terület, kavics, mész vagy agyagos.
 kiváló minőségi bortermelő terület. 

 Borok : Médoc, Haut Médoc, Margaux, Pauillac, Saint Estèphe, Saint Julien, Listrac, 

Moulis Saint Emilion, Cotes de Castillon,    Cotes de Francs, Pomerol, Fronsac, Cotes 

de Bourg, Graves, Pessac Léognan, Barsac, Sauternes, Premières Cotes de  Bordeaux, 

Bordeaux aoc/supérieur, Entre deux mers

 Bourgognes /Burgundia/

 Itt készítik a két fontos bort ezek a Beaujolais-t és a Chablis.
 25 000 hektáron/ 3 megyén/ 5 nagy termő régió van. 

 Champagne

 Kiváló borkészítési technológiát használnak a borok előállítására. A vidék talaja mészkő ésa márga.

 A szőlőföldek 31 %-án Pinot Noir-t, 31%-án Chardonnay-t és 38%-án Pinot-Meunier. 

 Pezygő alapanyajgok.

 

  TURMIX / TURMIXOK

 NAGYON EGÉSZSÉGESEK!

 Hidegen készülnek így a gyümölcsökben maradnak a vitaminok, ásványi anyagok

 nyomelemek. A gyümölcsöket meg kell mosni, héjazni, majd felszeletelni.

 

 Egy turmix receptje

Eper turmix

-45 dkg Eper, -45dkg-banán, -45dkg kiwi, -10 dkg csokoládé reszelék

1-2,5 l tej, -kristálycukor vagy nyírfa cukor 15 g

 

Az összes hozzávalót összeturmixoljuk egy turmix gépben....

Színes vagy átlátszó pohárba is tölthetjük és máris fogyasztható.

 

A brendik BRENDI igazi nevén brandy

 A brandy borpárlat/ az angol brandywine-ból / égetett bor.

35-60%-os alkohol tartalommmal.

Likörök alapanyaga.

Előitalok/étvágygerjesztőnek is mondhatjuk?

ÉN INKÁBB KIZÁRÓLAG NAGYON KIS MENNYISÉGBEN

ÉTKEZÉS UTÁN VAGY KÖZBEN AJÁNLOM, MERT NAGYON MAGAS

ALKOHOLTARTALMÚ.