Ételek

 

Előételek

Előétel: Az előétel az étkezés elején fogyasztott kisebb étvágygerjesztő fogás. Az előétel, mint állandó fogás valószínűleg a reneszánsz kori Franciaországban ésItáliában keletkezett, ahol divatba jött az étkezést hideg büfével kezdeni (és befejezni). Forrás: Wikipédia

 

Könnyen emészthető legyen!

 

Egy Olasz előétel

Mortadellanyárs /Stuzzichini di mortadella/

Mortadella vegyes savanyúság fanyársak.
A mortadellaszeleteket feltekerem és 1 centire vágom. A vegyes savanyúságot 1 centiméteresre

szeletelem. A mortadellahengereket és a zöldségeket váltakozva fapálcikákra viszem fel.

 

2. Pármai sonka dinnyésen

 

A lehelet vékonyra szelt pármai sonkát sárga vagy görög dinnyével tálaljuk szolgáljuk fel.

A dinnyét fel kell szeletelni kb 2 cm vékony szeletekre, és mellé tesszük a felszeletelt sonkát.

 

 

 L E V E S E K  

Májgombóc leves

 

Hozzávaló


-Pulykamály
-1 db. tojás
-petrezselyemlevél/majoranna
-hagyma /lila
-1 fej foghagyma
-delikát 
-olivaolaj


Elkészítés:
A vöröshagymát,  megdinszteljük kevés olajon.  A fokhagymákat felszeleteljük. 

A fűszereket a kihült hagymához tesszük a foghagymával együtt a májat

apróra szeleteljük összenyomjuk és a többi hozzávalóhoz tesszük összekeverjük,

kicsit 5 perc melegítjük, majd és a forró vízben kifőzzük. 

 

 

Egy Tipikusan Magyar leves

 

Gulyás leves

 

Anyagok

-Színhús: pl.: Marha- szürkemarha, sertés hús, nyúl hús, pulyka hús

-2 fej vöröshagyma

-6 nagy sárgarépa

-3 nagy fehérrépa 

-70 dkg burgonya

- majoranna

-őrölt pirospaprika lehet erős és édesnemes is

-1 evőkanál só minimum

 

Bármilyen színhúsbol elkészíthető.

Általában Marhahúsból készítik, de a főzési idő lerövidítése érdekében

disznó húsból, pulyka húsból nyúl húsból... is készítik.

A felszeletelt színhúst a felszeletelt vöröshagymán ami ügye már 

meg kell, hogy dinsztelve legyen elötte, őrölt piros paprikával elkeverjük,

majd vizet öntünk hozzá,  a pulyka és sertéshús 1h. (óra) alatt elkészül.

Vagyis főzzük 1 h (óra) -t.

A marha hús legalább 2h. (óra). A szürke marha hús minden bizonnyal

előbb megfő.

Sárgarépát felszeletelve fehérrépával vöröshagymával megfelelően fűszerezve

vízben kb. másfél- 2 l. vízzel feltesszük főni. (A krumplit késöbb kell hozzáadni

felszeletelve). Tehát A kész pörköltöt hozzá öntjük és fél órát főzzük a zöldégekkel.

a krumplit v. más néven  burgonyát mielőtt megfőne az étel 20 percel előtte 

hozzáadjuk. Aki szereti az intenzívebb ízeket az zeller zöldjét is adhat a

főzés vége fele a levesbe. Vagy zellergumót felszeletelve a zöldség repertoálba.